Powrót do strony
  • nasze media
  • Kontakt
SUBSKRYBUJ zaloguj się
PROFIL UŻYTKOWNIKA
Wygląda na to, że nie jesteś jeszcze zalogowany.
zaloguj się
lub
zarejestruj się
Wiara.pl - Serwis

Bielsko-Żywiecki

  • Nowy numer
  • AKTUALNOŚCI
  • OPINIE
  • GALERIE
  • ARCHIWUM
  • KONTAKT Z ODDZIAŁEM
  • Patronaty
  • Diecezje
    • Bielsko-Żywiecka
    • Elbląska
    • Gdańska
    • Gliwicka
    • Katowicka
    • Koszalińsko-Kołobrzeska
    • Krakowska
    • Legnicka
    • Lubelska
    • Łowicka
    • Opolska
    • Płocka
    • Radomska
    • Sandomierska
    • Świdnicka
    • Tarnowska
    • Warmińska
    • Warszawska
    • Wrocławska
    • Zielonogórsko-Gorzowska
  • O DIECEZJI
    • Historia
    • Biskupi
    • Parafie

Najnowsze Wydania

  • GN 50/2025
    GN 50/2025 Dokument:(9523960,Przysypane perły, zapomniane diamenty)
  • Historia Kościoła (13) 01/2026
    Historia Kościoła (13) 01/2026 Dokument:(9518411,W listach (do) Jana Pawła II najważniejsze jest to…że w ogóle zostały napisane)
  • GN 49/2025
    GN 49/2025 Dokument:(9515780,Szlachetne ryby i morskie potwory)
  • Gość Extra 4/2025 (14)
    Gość Extra 4/2025 (14) Dokument:(9516809,Biblijna szkoła codzienności. Edytorial nowego wydania „Gościa Extra”)
  • GN 48/2025
    GN 48/2025 Dokument:(9507866,Metoda na życie)
bielsko.gosc.pl → Wiadomości z diecezji bielsko-żywieckiej → Karp uwielbia masło!

Karp uwielbia masło! przejdź do galerii

Żabim Krajem od dawna nazywa się tę część Śląska Cieszyńskiego, usianą niezliczonymi stawami rybnymi. Już po raz 12. Skoczów stał się na kilka dni prawdziwą stolicą karpia, choć i inne ryby znalazły tu godne przyjęcie.

Karp na patelni to jeden z bohaterów skoczowskich Regionalnych Dni Rybactwa  
Karp na patelni to jeden z bohaterów skoczowskich Regionalnych Dni Rybactwa
Alina Świeży-Sobel /Foto Gość

Na stoiskach i talerzach królował oczywiście karp, ale nie zabrakło suma afrykańskiego i europejskiego, karasia, amura, sandacza, łososia...

- Bo tak naprawdę Święto Karpia to odbywające się już po raz dwunasty Regionalne Dni Rybactwa i interesuje nas wszystko, co wiąże z rybami - tłumaczą organizatorzy z Lokalnej Grupu Działania "Żabi Kraj", którzy do udziału zaprosili naprawdę wszystkich, bez względu na wiek i kwalifikacje. Do przedstawicieli rybnej branży adresowana była konferencja naukowa poświęcona problemom i perspektywom stawowej gospodarki rybackiej w pobliskiej ośrodku Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu.

Najmłodsi oglądali żywe ryby wystawione w akwariach na skoczowskim rynku i uczestniczyli w konkursach. Wiedzą o rybach i rybactwie popisywali się gimnazjaliści, a uczniowie szkół gastronomicznych i restauratorzy pokazywali kunszt kulinarny podczas mistrzostw przyrządzania potraw z karpia. Były też kulinarne zawody dla amatorów rybnych przysmaków.

Zwycięzca przyrządził klasyczny filet z karpia, ale na konkursowym stole pojawiły się także dymny karp podany z sosem borowiko-jałowcowym, polentą z boczkiem i nasionami dyni, żelem z cydru polskiego, piaskiem pistacjowo-sezamowym, wykończony sezonowymi warzywami i wędzonymi grzybami, a także karp w sosie piernikowym z mamałygą z karmelizowanym koprem włoskim...

Najlepszy - z masłem

Po rosole rybnym mistrzowie kuchni pokazywali, jak przyrządzić karpia w ziołowym sosie śmietanowym. Najpierw dzwonka oprószone solą i mąką na chwilę opiekały się na oleju, ale potem tłuszcz ze smażenia znikał, a jego miejsce zajmowało masło.

Nad smakiem karpia duszonego w sosie czuwa juror Wiesław Ambros (po lewej)   Nad smakiem karpia duszonego w sosie czuwa juror Wiesław Ambros (po lewej)
Alina Świeży-Sobel /Foto Gość
- Bo karp uwielbia masło i w tym towarzystwie jest najsmaczniejszy - przekonywał Wiesław Ambros, prezydent Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i juror konkursu, sprawnie dodając śmietanę, koper i zioła, a za chwilę można było podczas degustacji przekonać się, że w tych słowach nie było przesady: delikatny aromat zgromadził spory tłumek entuzjastów, a rozpływające się w ustach porcje karpia w sosie zniknęły natychmiast.

- No i koniecznie trzeba pamiętać, że karp, jak i inne ryby, nie lubi smażenia, a panierowany jest dwukrotnie bardziej kaloryczny - przestrzegali kucharze. - Można delikatnie podsmażyć, ale najlepiej rybę dusić, gotować, przygotować na grillu, beztłuszczowej patelni albo w piekarniku - radzili eksperci.

Jak kupić świeżą rybę?

Gospodarze przygotowali przystępną książeczkę, pomagającą kupić i przyrządzić świeże ryby. "Kulinarny atlas ryb" rozszedł się jak świeże bułeczki, ale tłumy oglądały też praktyczne pokazy.

- Bo tak najłatwiej przekonać się, że świeży karp rzeczywiście musi mieć czerwone skrzela, przezroczyste oko i co to znaczy, że po naciśnięciu skóra powinna wracać na poprzednie miejsce - przyznaje pani Joanna Malec z Bielska-Białej, która do Skoczowa przyjechała właśnie po to, żeby podpatrzeć sposoby na dobre rybne dania. Już wie, że ryby bez głowy nie powinna kupować, bo o jej świeżości nic pewnego nie można powiedzieć.

Chętnych do degustacji potraw z karpia w Skoczowie nie brakowało...   Chętnych do degustacji potraw z karpia w Skoczowie nie brakowało...
Alina Świeży-Sobel /Foto Gość
- Zaraz pokażę państwu, jak przygotować fileta z karpia i suma tak, by nie było w nich ani jednej ości i by można było zjeść całą rybę - zapowiadał Jerzy Retmański, z zawodu ichtiolog, z 40-letnim stażem w placówce naukowej PAN w Gołyszu i na zaporze w Goczałkowicach, ale także prawdziwy smakosz rybnych dań. Wiele z nich sam opracował. Chwilę wcześniej zaserwował publiczności pyszny gulasz z karpia według własnej receptury, a degustatorzy podsumowali to danie oklaskami.

- Warto jeść ryby, bo są zdrowe. Jem ryby od lat codziennie i 80 procent białka, które spożywam, pochodzi z ryb. Karp i sum to akurat dość tłuste ryby, więc uważać na ich ilość muszą tylko ci, którzy powinni stosować dietę i liczyć kalorie. Dla nich lepszy jest sandacz albo dorsz - dodawał.

Ryba bez ości?

Sprawnymi ruchami noża Jerzy Retmański najpierw szybko oczyścił karpia z łusek, a potem obciął głowę. przeciął powłoki brzuszne, wyjmując wnętrzności wraz z błoną otrzewnej.

Ichtiolog Jerzy Retmański przed pokazem przygotowania fileta z karpia   Ichtiolog Jerzy Retmański przed pokazem przygotowania fileta z karpia
Alina Świeży-Sobel /Foto Gość
Teraz jeszcze tylko nacięcie wzdłuż grzbietu i żeber i już płat karpia leży na desce. Pozostaje tylko ściągnięcie skóry i gotowe. - Teraz sprawdzany od strony grzbietu, delikatnie przesuwając palcem, gdzie daje się wyczuć drobne ości. Tę część odcinamy, a reszta na pewno nie ma już żadnych ości. Możemy na przykład pokroić w kosteczkę i dodać do gulaszu. A odcięte części po dwukrotnym zmieleniu mogą posłużyć do przygotowania rybnych pulpecików, klopsików albo jako dodatek do gołąbków - instruuje pan Jerzy.

Jak przyznaje, z karpiem tak całkiem bez ości się nie uda, ale już za to z sumem pójdzie nam o wiele łatwiej. - Po takim filetowaniu możemy mieć kawałki ryby, które po dobrym przyprawieniu możemy traktować jak schabowe. Nie znajdziemy tu ani jednej ości - zapewnia Jerzy Retmański.

« ‹ 1 › »
Święto Karpia w Skoczowie

WIARA.PL DODANE 21.09.2014 AKTUALIZACJA 22.09.2014

Święto Karpia w Skoczowie

​Od 19 do 21 września 2014 r. w Skoczowie odbywały się XII Regionalne Dni Rybactwa - z karpiem w roli głównej. Karpie i inne ryby pływały w akwariach, ale także przyciągały entuzjastów na talerzach. Można było zobaczyć, jak się je przygotowuje w kuchni, i spróbować gotowych dań, wykonanych przez kulinarnych ekspertów. Zdjęcia: Alina Świeży-Sobel /Foto Gość  

Alina Świeży-Sobel

|

GOSC.PL

publikacja 21.09.2014 20:36

0 FB Twitter
drukuj wyślij zachowaj
TAGI:
  • SKOCZÓW
  • ŚWIĘTO KARPIA
  • ŻABI KRAJ

Polecane w subskrypcji

  • Belgia nie odda rosyjskich miliardów
    • Świat
    • Maciej Legutko
    Belgia nie odda rosyjskich miliardów
  • Czy wojna na Ukrainie osiągnęła punkt krytyczny? Rozmowa z Janem Piekło
    • Świat
    • Piotr Legutko
    Czy wojna na Ukrainie osiągnęła punkt krytyczny? Rozmowa z Janem Piekło
  • Mikołajki między darem a roszczeniem. Jak wychowywać dzieci do wdzięczności?
    • wychowanie
    • Karol Białkowski
    Mikołajki między darem a roszczeniem. Jak wychowywać dzieci do wdzięczności?
  • Adwent ze św. Augustynem: Weź i czytaj
    • Cykl „Gościa”
    • Franciszek Kucharczak
    Adwent ze św. Augustynem: Weź i czytaj

E-sklep

  • Nowości
  • Książki
  • Pozostałe
  • Historia Kościoła nr 06/2025
    Historia Kościoła nr 06/2025
  • Mały Gość Niedzielny nr 11/2025
    Mały Gość Niedzielny nr 11/2025
  • Gość Extra nr 03/2025
    Gość Extra nr 03/2025 Biblia Stary Testament
  • Kościół ostatnich ławek
    Kościół ostatnich ławek
  • Radykalni
    Radykalni
  • Cztery Ewangelie. Rekolekcje
    Cztery Ewangelie. Rekolekcje
  • Arka (gra planszowa)
    Arka (gra planszowa)
  • Terminarz 2026 – Instytut Gość Media (A5, twarda oprawa)
    Terminarz 2026 – Instytut Gość Media (A5, twarda oprawa)
  • Kubek ceramiczny – Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
    Kubek ceramiczny – Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • IGM
  • Gość Niedzielny
  • Mały Gość
  • Historia Kościoła
  • Gość Extra
  • Wiara
  • KSJ
  • Foto Gość
  • Fundacja Gość Niedzieleny
  • O nas
    • O wydawcy
    • Zespół redakcyjny
    • Sklep
    • Biuro reklamy
    • Prenumerata
    • Fundacja Gościa Niedzielnego
  • DOKUMENTY
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    •  
  • KONTAKT
    • Napisz do nas
    • Znajdź nas
      • Newsletter
        • Zapisz się już dziś!
  • ZNAJDŹ NAS
WERSJA MOBILNA

Copyright © Instytut Gość Media.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zgłoś błąd

 
X
X
X