Kuchenna integracja

Urszula Rogólska

|

Gość Bielsko-Żywiecki 8/2019

publikacja 21.02.2019 00:00

Mirosław Kohut, szef kuchni Fundacji św. Antoniego w Ustroniu, zazwyczaj gotuje sam. Ale na cztery dni lutego zaprosił do swojego królestwa ponad 40 kucharek.

Ustronianie i organizatorzy szkoleń dietetycznych i kulinarnych. Ustronianie i organizatorzy szkoleń dietetycznych i kulinarnych.
Urszula Rogólska /Foto Gość

Fundacja św. Antoniego we współpracy z Caritas po raz trzeci przygotowała warsztaty dietetyczne i kulinarne w swojej siedzibie w Ustroniu. Codziennie przez cztery godziny, od 4 do 7 lutego ich uczestnicy słuchali wykładów dietetyczki Katarzyny Suchanek-Pilch i brali udział w zajęciach praktycznych, prowadzonych przez Mirosława Kohuta, który na co dzień szefuje kuchni fundacyjnej. Z posiłków tych codziennie korzysta 70–85 osób będących w trudnej sytuacji materialnej. Jako finał zajęć uczestnicy i zarząd fundacji z Tadeuszem Browińskim i Anną Suchanek spotkali się na kolacji z zaproszonymi gośćmi: Ireną Paplą, koordynatorką projektu z ramienia Caritas, ks. Robertem Kurpiosem, dyrektorem Caritas, i przedstawicielami instytucji samorządowych.

Dostępne jest 42% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.