Cały powiat pod Grojcem

im

|

Gość Bielsko-Żywiecki 35/2012

publikacja 30.08.2012 00:00

Pyszności beskidzkiej kuchni, popisy artystyczne lokalnych zespołów, pokazy umiejętności strażaków, policjantów i żołnierzy, a nawet... doświadczenia z użyciem ciekłego azotu! Wiele atrakcji przygotowali mieszkańcy powiatu żywieckiego dla swoich gości.

Najlepsze gospodynie Żywiecczyzny, które pochwaliły się swoimi umiejętnościami kulinarnymi Najlepsze gospodynie Żywiecczyzny, które pochwaliły się swoimi umiejętnościami kulinarnymi
Grzegorz Mrózek/ Żywiec Media

Amfiteatr pod Grojcem w Żywcu po raz drugi gościł uczestników Dni Powiatu Żywieckiego – imprezy cieszącej się coraz większą popularnością wśród mieszkańców i turystów. Każda gmina powiatu starała pokazać się z jak najlepszej strony. A co poza przyrodą przyciąga gości w Beskid Żywiecki? Kuchnia!

Olbrzymim zainteresowaniem cieszyły się stoiska przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich. Panie zapraszały do próbowania specjałów, które coraz rzadziej goszczą na beskidzkich stołach, a które chciałyby ocalić od zapomnienia. Motywacją dodatkową był Powiatowy Przegląd Potraw Regionalnych „Próbowacka Jodła Beskidzkiego”. Potrawy przygotowane przez gospodynie oceniano w pięciu kategoriach, a swoje dania przedstawiło do oceny 14 Kół Gospodyń Wiejskich.

W kategorii zup zwyciężyło KGW Bierna z zupą fasolową z ziemniakami; w kategorii potrawy mięsne – KGW Glinka za mielone w tarciźnie w sosie grzybowym; w napojach i nalewkach – KGW Rajcza za nalewkę z kwiatu czarnego bzu, w ciastach – KGW Rychwałd za kołacz razowy z serem. Atrakcją powiatowego święta była także możliwość lotu balonem pod żywieckim niebem oraz występy zespołu „Pilsko” i ich gości – folklorystycznej grupy „Tofas” z Turcji oraz gwiazdy wieczoru – formacji „The Postman”.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.